Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kako lahko avtomatizacija poenostavi upravljanje prevoza nevarnih snovi po cesti?

Upravljanje prevoza nevarnega blaga po cesti zahteva natančno poznavanje transportnih predpisov.

Sporazum o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga (ADR) določa, da mora vsak prevoz nevarnega blaga spremljati ustrezna dokumentacija – prevozna listina. Vsebina in vrstni red podatkov v prevozni listini sta natančno določena. Iz prevozne listine mora biti razvidna vrsta in količina nevarnega blaga, ki je v vozilu. Zelo pomemben podatek, ki mora biti naveden v prevozni listini, je število ADR točk, ki se izračuna po poglavju 1.1.3.6 ADR. Od ADR točk je odvisno, ali gre za »poln ADR prevoz« ali za izjemo prevoza manjših količin nevarnega blaga. Zaradi dinamične narave podatkov in zakonodajnih zahtev se podjetja nenehno soočajo z izzivom vzdrževanja ažurnosti svojih sistemov za upravljanje poslovanja iz področja prevoza. Chemius ADR-API poenostavlja ta kompleksen proces z avtomatiziranjem določanja ADR zahtev neposredno iz naročilnice ali računa. ADR-API zagotavlja, da so prevozni dokumenti vedno skladni in ažurni. 

Kaj je ADR-API? 

ADR-API je programski vmesnik, ki omogoča avtomatizacijo ADR zahtev glede prevozne dokumentacije. Na ta način podjetjem olajša skladnost s predpisi in zagotavlja varen prevoz nevarnih snovi. ADR-API tako olajša proces priprave in izdaje ustreznih prevoznih dokumentov ter pomaga podjetjem zagotoviti, da so njihove pošiljke nevarnih snovi ustrezno označene in dokumentirane v skladu z mednarodnimi predpisi. 

Za lažjo predstavo kako ADR-API deluje, si lahko ogledate sledeči video.     

Kako deluje ADR-API? 

  • ADR-API deluje tako, da se integrira s sistemom za upravljanje poslovanja ali drugimi aplikacijami, ki se uporabljajo v podjetju za spremljanje in upravljanje prevoza blaga.  
  • Ko je ustvarjen delovni nalog ali naročilo, ADR-API avtomatično pregleda podatke o nevarnem blagu in izračuna ADR točke, kar je ključno za ugotavljanje, ali mora prevoz potekati v skladu z ADR sporazumom.  
  • Na podlagi tega izračuna točk ADR-API izdela ustrezen prevozni dokument – prevozno listino. Ta proces omogoča hitro odločanje in načrtovanje logistike nevarnih snovi. 

Prednosti ADR-API: 

  • Avtomatizacija procesa: Chemius ADR-API avtomatizira določanje ADR zahtev iz naročilnic ali računov, kar olajša in pospeši pripravo skladnih prevoznih dokumentov. 
  • Realni časovni vpogled: Zmožnost pridobivanja informacij o potrebi po ADR prevozu takoj ob ustvarjanju delovnega naloga omogoča bolj natančno načrtovanje in izvajanje logistike nevarnega blaga. 
  • Multimodalni prevozni dokument: Razširitev ADR-API-ja za pripravo multimodalnih prevoznih dokumentov omogoča podjetjem, da avtomatično pripravijo dokumente za kombinirane prevoze nevarnega blaga (npr. ko prevozu nevarnega blaga po cesti sledi prevoz po morju). 
  • Minimizacija napak: Zmanjšanje napak v dokumentaciji ADR prevoza in možnost predhodnega vpogleda za potrebo po ADR prevozu prispevata k nižjemu tveganju za finančne kazni in operativne ovire. 
  • Natančnost in ažurnost informacij: Uporaba najnovejših veljavnih podatkov o nevarnem blagu, ki so navedeni v aktualnih varnostnih listih,  omogoča natančne izračune ADR točk, kar je ključno za zagotavljanje varnega in skladnega prevoza nevarnega blaga. 
  • Poenostavitev postopka: Integracija ADR-API-ja z zunanjimi logističnimi storitvami dodatno poenostavlja postopek, s čimer omogoča podjetjem, da se osredotočijo na svoje osnovno poslovanje, ne da bi se obremenjevali s kompleksnostjo ADR skladnosti. 

 

Zakaj izbrati Chemius ADR-API? 

Pri transportu nevarnih snovi ustreznost dokumentacije ni samo vprašanje učinkovitosti - gre tudi za pravno zahtevo. Nepravilnosti lahko privedejo do znatnih finančnih kazni in operativnih ovir. ADR-API se spopade s tem izzivom tako, da ponuja rešitev, ki se brezhibno integrira z vašim sistemom. Od trenutka, ko je ustvarjen delovni nalog, je omogočen vpogled v to, ali se bo za pošiljko zahteval ADR prevoz. To omogoča bolj natančno načrtovanje in izvajanje logistike nevarnega blaga. Ta funkcionalnost je ključna za podjetja, da lahko načrtujejo ustrezno vrsto prevoza  nevarnih snovi, s katero je zagotovljena varnost in skladnost s predpisi že od samega začetka. 

 

V primeru dodatnih vprašanj ali pa želite ponudbo za ADR-API, mi lahko pišete na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi ADR Ostalo | 15. Apr 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.