Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kemikalije so pogosto videne kot nujno zlo.

Trudimo se jih izogibati in jih zamenjati z izdelki, ki so oglaševani kot manj škodljivi. Ali pa poskušamo najti kombinacijo izdelkov, ki bo manj škodljiva, a enako učinkovita kot nevaren kupljeni izdelek.

Vendar pa ne moremo mimo dejstva, da kemikalije olajšajo naše vsakodnevno življenje in se jim zato ne bi smeli izogibati. Hkrati pa jih moramo uporabljati odgovorno in upoštevati navodila proizvajalca. Za primer vzemimo čistila.

Nekateri menijo, da je mešanje različnih čistil med seboj dober način za boljše rezultate pri odstranjevanje trdovratnih madežev. Vendar pa je to lahko zelo nevarno in celo smrtno, saj kemikalije reagirajo med seboj in ustvarijo strupene hlape, meglice ali tekočino.

Eden najpogostejših primerov je mešanje klorovih kemikalij (npr. belilo) s kislinami (npr. kis). V tem primeru pride do reakcije, pri kateri se tvori klorovodikova kislina. Klorovodikova kislina je zelo dražeča snov, ki poškoduje oči, kožo in dihalne poti.

Drug primer je mešanje belila in amonijaka, kar ustvari kloramin. Kloramin je strupeni plin, ki povzroči kašelj, težave pri dihanju in pljučni edem.

Na žalost ugotavljamo, da večina ljudi ni seznanjenih z nevarnostmi, ki jih prinese mešanje različnih kemikalij. Iz tega razloga zato hkrati sočasno uporabljajo kemikalije, ki med seboj burno reagirajo. Poleg tega ob uporabi niso primerno zaščiteni - ne uporabljajo ustrezne zaščite (rokavice, maska) in prezračevanja prostora. To lahko privede do resnih posledic in celo smrti. Tukaj sta dva resnična primera iz vsakdanjega življenja:

Nedavno je naše oko ujel primer v Veliki Britaniji. Ženska je umrla po tem, ko je mešala belilo in čistilo za stranišče med čiščenjem kopalnice. Mešanje je povzročilo burno reakcijo, pri kateri je bil proizveden strupen plin, ki je povzročil hud astmatični napad. Nadaljnji zapleti so vodili v smrt po nekaj dneh.

Druga zgodba prihaja iz vrtca, kjer je vzgojiteljica predstavila simbole, med njimi simbol za jedkost. Kasneje je otrok prepoznal simbol na gospodinjskem čistilu in ga skoraj zaužil, toda mati je pravočasno posredovala, kar je preprečilo potencialno zelo krut konec.

Ravno takšni primeri so privedli do razvoja kemijskih predpisov, ki zavezujejo proizvajalce kemijskih snovi, da ustrezno označijo specifične nevarnosti. Cilj je obveščati uporabnike in ne kopičenje nepotrebnih podatkov.

Poleg označevanja neposrednih nevarnosti (npr. "H301 – Strupeno pri zaužitju"), je potrebno označiti tudi nevarnosti, ki se lahko pojavijo pri mešanju različnih kemikalij med seboj.

Na primer:

  • EUH031: V stiku s kislinami sprosti strupen plin.
  • EUH206: Pozor! Ne uporabljajte skupaj z drugimi izdelki. Lahko sprosti nevaren plin (klor).

Takšne oznake lahko najdete na različnih čistilih, tudi za gospodinjstvo. Jasno kažejo potencialne nevarnosti in navajajo priporočila, kako varno uporabljati izdelek. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo izogniti se škodljivim ali celo smrtnim posledicam mešanja različnih kemikalij:

  • Nikoli ne mešajte različnih kemikalij, razen če to priporoča proizvajalec.
  • Vedno preberite etiketo in navodila za uporabo kemikalij ter upoštevajte priporočene previdnostne ukrepe.
  • Uporabljajte samo kemikalije v originalni embalaži z jasno vidnimi informacijami na etiketi.
  • Delajte na dobro prezračenem območju in se izogibajte vdihavanju hlapov ali dima.
  • Uporabljajte priporočeno zaščitno opremo (npr. rokavice, zaščitna očala, zaščitno obleko ali masko) pri uporabi kemikalij.
  • Če pride do stika s kožo, očmi ali ustno votlino, takoj sperite prizadeto območje z vodo.
  • Če vdihnete ali zaužijete kemikalije, se takoj umaknite od vira.
  • Če se pojavijo simptomi in ne pojenjajo, poiščite zdravniško pomoč.
  • Če pride do požara ali eksplozije, zapustite prostor in pokličite nujno pomoč 112.

Mešanje različnih kemikalij med seboj je lahko zelo nevarno. Bodite previdni in odgovorni pri uporabi čistil in drugih kemikalij in s tem zaščitite sebe in vaše najbližje. Če potrebujete pomoč pri označevanju nevarnosti ali razumevanju nekaterih pojmov, mi pišite na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 02. Feb 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.