Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Rok je potekel. Ste že prijavili svoje zmesi pri Evropski agenciji za kemikalije?

Na Bens Blogu smo že temeljito razpravljali o pomembnosti in zahtevah PCN notifikacij.

Zdaj, ko je rok za prijavo 1. januar 2024 potekel, je ključno razumeti posledice uporabe neprijavljenih kemičnih zmesi in kako se lahko izognete kasnejšim težavam. Poglejmo si nekaj ključnih vprašanj in odgovorov glede te aktualne teme.

  1. Kaj se zgodi, če niste uredili PCN notifikacije kemičnih zmesi do 1. januarja 2024?

Neprijavljene zmesi ne smejo več zakonito krožiti na trgu. Prodaja teh zmesi po preteku roka za PCN notifikacijo predstavlja tveganje za sankcije in kazni. Zato je nujno, da uvozniki in nadaljni uporabniki nemudoma pristopijo k PCN notifikaciji in upoštevajo zakonske zahteve.

  1. Kdo je zavezan PCN notifikacijam?

Nosilci dolžnosti iz člena 45 Uredbe CLP št. 1272/2008 so opredeljeni kot uvozniki in nadaljnji uporabniki, ki dajejo nevarne zmesi v promet. Ali spadate v to kategorijo pa si lahko preberete tukaj.

Namesto zavezanca pa lahko v sistemu IUCLID pripravi dosje tudi »tuji uporabnik«. Tuji uporabnik je lahko podjetje, ki ima s strani ECHE (Evropske agencije za kemikalije) potrjen uporabniški račun in ga vi pooblastite, da za vas opravi obveznosti PCN notifikacije. Več o tej temi si lahko preberete tukaj.

Več o zavezancih in problemih, ki se z njimi soočajo pa si lahko preberete tukaj.

  1. Katere zmesi je potrebno notificirati?

Zmesi, razvrščene kot nevarne za zdravje (H3xx) in/ali fizikalne nevarnosti (H2xx) v skladu z Uredbo (ES) št. 1272/2008 (»Uredba CLP«).

Za nenevarne produkte ali samo razvrščene s H4xx, ni zahteve po PCN in UFI.

Poleg tega vam ni treba predložiti informacij o zmeseh, razvrščenih samo kot plini pod tlakom (H280, H281) ali eksplozivi (H200, H201, H202, H203, H204, H205).

Tudi za produkte, ki so snovi, ne zmesi, PCN in UFI nista zahtevana.

  1. Kaj so najpogostejše napake pri notifikaciji?

Med najpogostejšimi napakami pri PCN notifikaciji so, da se izvede le označitev z UFI kodo, brez PCN notifikacije. Taka UFI koda je prazna – kaj pa pomeni prazna UFI koda si lahko preberete tukaj.

  1. Kako vam Bens Consulting lahko pomaga?

Pri obravnavanju kompleksnosti PCN notifikacij in preprečevanju morebitnih napak je strokovna pomoč ključnega pomena. Naša ekipa strokovnjakov pri Bens Consulting stoji ob strani, da vam pomaga uspešno izpolniti zahteve. Če želite hitro in učinkovito rešitev, me lahko kontaktirajte na spela.hudobivnik@bens-consulting.eu.

 

V prihodnjih tednih bomo nadaljevali s podrobnejšimi nasveti in smernicami, kako se soočiti s izzivi PCN notifikacij ter zakaj je pravočasno ukrepanje ključno za vaše podjetje. Ostanite z nami na Bens Blogu, kjer vam prinašamo najnovejše informacije in nasvete iz sveta industrijskih kemikalij.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 08. Jan 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.