Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Pripravljeni na PCN Notifikacije leta 2024?

V času poplav je mnogo električnih avtomobilov zalila voda. To poleg baterij pomeni tudi celoten električni sistem takega avtomobila.  

Poglejmo si najprej nekaj potencialnih težav: 

  1. Kratki stiki: Voda, ki prodre v električni sistem vozila, lahko sproži kemične reakcije znotraj baterije, kar ima lahko za posledico kratke stike. In kdo ne bi bil zaskrbljen zaradi požara, ki bi lahko sledil? 
  2. Korozija: Voda je znana po svoji zmožnosti povzročanja korozije. In če voda doseže električne kontakte in priključke baterije, se lahko začne ta proces, kar pripelje do slabšega stika in zmanjšane učinkovitosti baterije. 
  3. Izpust elektrolita: Poplava lahko povzroči izpust elektrolita iz baterije, kar je škodljivo tako za baterijo kot tudi za okolje. 
  4. Oksidacija elektrod: Baterije vsebujejo elektrode, ki niso najbolj navdušene nad vlago. In če vlaga doseže te elektrode, lahko začnejo oksidirati, kar seveda ni dobro za zmogljivost baterije. 

Ko je vaš električni jekleni konjiček deležen neželene poplave, je izjemno pomembno, da se baterija obravnava na pravi način, da se preprečijo težave in tveganja. V tej točki nastopijo strokovnjaki. 

Strokovnjaki za električna vozila so pravi ljudje za to storitev. S svojim znanjem in izkušnjami bodo pregledali škodo na bateriji ter sprejeli ustrezne ukrepe za zmanjšanje morebitnih tveganj. V nekaterih primerih se lahko tudi izklopi napajanje električnega avtomobila, vendar samo s strani usposobljene osebe. Nikakor pa tega ne počnite sami, saj je varnost na prvem mestu. 

Sedaj pa še k drugemu delu – kaj lahko naredite z odpadnimi baterijami in akumulatorji. 

Pomembno pa je omeniti, da ima ta situacija svoje smernice. Uredba o ravnanju z baterijami in akumulatorji ter odpadnimi baterijami in akumulatorji, skupaj z Uredbo o odpadkih, določa, kako ravnati z odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji. To lahko dosežete tako, da: 

  • baterijo predate distributerju prenosnih baterij in akumulatorjev, 
  • baterijo oddate izvajalcu javne službe v zbirnih centrih za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov ali v premičnih zbiralnicah za ločeno zbrane nevarne frakcije komunalnih odpadkov, ali 
  • baterijo predate zbiralcu odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev. 

S temi ukrepi se zagotovi, da se odpadne baterije in akumulatorji pravilno odstranijo in reciklirajo v skladu z okoljevarstvenimi smernicami. 

Vsekakor pa je izjemnega pomena, da poiščete pomoč strokovnjakov, saj poplavljeni električni avtomobil predstavlja nevarnost za električni udar. Zato ne eksperimentirajte sami, ampak zaupajte izkušenim osebam, ki bodo poskrbeli za vašo varnost in varnost okolja. 

Če se vam pojavi še kakšno vprašanje, mi ga le pošljite na naslov ana.pavcic@bens-consulting.eu 

Avtor originalne fotografije elfranckito portal Freepik

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 04. Sep 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.